Oliwa

Hovedinngangen med et lite utvalg parkeringsplasser.

Katedralen i Oliwa

Med sin fantastiske katedral og parkområdene rundt, er dette verdt et besøk.

Bor du i gamlebyen, tar du trikk 6 eller 12. Følg med på skjermen i taket for holdeplassinfo. Når du har passert Galleria Baltica er du omtrent halveis. Billetter til trikken kjøper du i undergangene ved Scandic hotell eller kiosker rundt omkring. Du kan kjøpe om bord, men husk å ha småpenger. Billett om bord er 3,80 PLN Husk å aktivere billetten i små orange eller gule bokser om bord. Det er ofte billettkontroller. Du går inn i parken på enden mot hovedveien, på linje med der trikken stopper. Returbillett kjøper du i kiosken på holdeplassen. 

 
 

Når du går inn i parken gjennom alleer av treportaler og snorrette hekker, blir man betatt av hvor flott dette er.

 
Parken består av flere ulike deler, inkludert en botanisk hage med et konservatorium og et palmehus. Parken inneholder også mange gamle og ærverdige herskapshus og 24 møller.
 
 
Her finner du også ”hviskende” grotter. Skjell plassert mot hverandre gjør det mulig å kommunisere selv om to personer står med ryggen mot hverandre. Dersom ikke noe blokkerer linjen mellom de to skjellene, kan lyden av stemmen som kastes tilbake fra veggen i det ene skjellet høres i det andre. 
 

Gdańsk Oliwa katedralen er en kirke, som er viet til Den hellige treenighet, den hellige jomfru Maria og St. Bernard.

Alle de 23 alterene i katedralen har stor historisk verdi. De er hovedsakelig barokk og Rococo, delvis laget av marmor. Ikonografien deres skildrer hovedprinsippene i kirken etter Trent.  Maleriene i alteret og hovedskipet ble laget av de berømte kunstnerne fra 1600-tallet: Herman Han (1574–1628), Adolf Boy (1612-1680), Andrzej Stech (1635–1697) og Andreas Schlütera (1660–1714) ).Interiøret inneholder også Rococo kapellene fra Det hellige kors og St. Johannes av Nepomuk, gravsteiner, epitafer, Pomeranian Dukes grav, Kos-familiegraven, biskopens krypte, antikke lysekroner, kalesjer og mange andre antikviteter, inkludert en feretory of stor kulturell verdi, viser Vår Frue av Oliwa med et spedbarn. Feretorien bæres alltid under den årlige vandringen.

Det berømte store Oliwa-orgelet ble designet og konstruert mellom årene 1763 og 1788 av Johann Wilhelm Wulff (bror Michael, en cisterciensermunk). Instrumentet inneholdt 83 registre (5100 rør), 3 manuelle tastaturer (også manualer; Hauptwerk– flott orgel, Oberwerk– hovedorgel, Kronwerk– kroneorgel), et fottastatur (pedal), mekanisk tracker-handling og 14 kileformede belger . Konsollen lå uavhengig i den sentrale delen av matroneum, noe som var uvanlig i Nord-Europa på den tiden. Orgelfronten var dekorert med Rococo-skulpturer og bevegelige engler som holdt klokker, trompeter, stjerner og soler. På den tiden var det det største orgelet i Europa og sannsynligvis også i hele verden.
 
 
Mellom 1790–1793 påtok seg en bestilling fra Gdańsk orgelmester, Friedrich Rudolf Dalitz, på ordre av den nye abbeden Oliwa, den vanskelige oppgaven med å flytte konsollen fra midten til den nordlige fløyen av matroneum, noe som var ekstremt komplisert pga. størrelsen på instrumentet og kompleksiteten til tracker-handlingssystemet.
 
 
Under den neste større gjenoppbyggingen (1863–1865) fikk det store orgelet et romantisk lag. Arbeidet ble utført av en orgelmester fra Szczecin-Friedric Kaltschmidt. Wulffs orgel ble beriket av en mekanisk sporingsaksjon og 32 nye registre. Han forlot de 52 allerede eksisterende (noen av dem ble imidlertid fornyet) og alle fremre rør. I samsvar med datidens trend ble manuell tre (Kronwerk) av Kaltschmidt innkapslet i en dønningskasse. Instrumentet besto nå av 84 registre tildelt 3 manualer og en pedal.
 
 
Wejherowo. Arkkatedralen holder orgelkonserter året rundt, og det vakkert restaurerte klosteret (nå tilhørende Gdańsk Seminary) viser samlingen til bispedømmemuseet. Oliwa katedral er et veldig viktig sted for den kashubiske kulturen.
Demonstrasjonskonsert 
 
 
Det arrangeres en tjue minutters konsert hver dag, bortsett fra de viktigste helligdagene og noen få andre dager som spesifisert i konsertplanen. Du må være i katedralen før den timen som er gitt, da døren kan være lukket under konserten. 
Kororganet, plassert i sørfløyen av transeptet, ble bygget i 1680 av Johann Georg Wulff og besto av 14 registre. I 1758 gjennomførte Johann Wilhelm Wulff en grundig renovering av orgelet, og utvidet orgelets disposisjon til 18 registre. I 1874 utførte Carl Schuricht orgelgjenoppretting; Det blir imidlertid ikke registrert ytterligere detaljer. I 1902 gjennomførte det Berlin-baserte selskap av brødrene Oswald og Paul Dinse ytterligere rekonstruksjon av orgelet, introduserte en pneumatisk tracker-handling og reduserte antall registre til 14 (2 manualer og en pedal). Da Joseph Goebel mellom årene 1934–1935 restaurerte det store orgelet, tok han seg også av kororgelet. Den mottok en ny tracker-handling og ble koblet til hovedkonsollen. I 2003 ble et moderne Emanuel Kemper 17-rørs orgel med en mekanisk og elektrisk tracker-handling importert fra Tyskland. Etterpå installerte en orgelbygger Jerzy Kukla den i en antikk orgelkasse, og erstattet således det forrige instrumentet. Kororganet er for tiden forbundet med det store orgelet.

 

Historisk informasjon hentet fra Wikipedia

Har du vært en tur i Sopot og tar toget tilbake til Gdansk, kan et stopp i Oliwa være en opplevelse. Gå rett opp gaten fra stasjonen til du ser trikkeholdeplassen. Parken ligger på andre siden av veien.

SFM Reise Gdansk

5440 Mosterhamn
www.reisegdansk.net
www.tannbehandling.net
97582788
Drevet av Webnode