Severdigheter

Gdansk og omegn er ikke bare god mat, drikke, shopping og ferie, men også et oppkomme av historie. Hva skal man egentlig få med seg?
 

 

Få mye ut av ditt opphold i gdansk

Gamlebyen

Å gå rundt i gamlebyen er en opplevelse, med et enormt folkeliv og uterestauranter. Er det mer avslapning man er ute etter, er byens mange grønntområder eller kystlinje et bra valg. I enden av kongeveien eller hovedgaten i gamlebyen ved elven, ligger Den grønne porten. Gamlebyen er et stort område, men de fleste forbinder denne med gaten som går fra den grønne porten og opp forbi rådhuset og neptunfontenen. Personlig synes jeg gaten som går forbi Mariakirken eller de små stikkveiene fra elven har mer sjarm med sitt yrende folkeliv og salgsboder.

Solidaritetsmuseet

En tur til det nye Solidaritetssenteret anbefales til dem som er interresert i Europas etterkrigshistorie  Utstillingen fremstiller hvordan Polen kjempet seg frem til frihet og hvordan Solidaritets fagforening var med på å velte komunismen i 1989

Solidaritetsmuseet er et utrolig flott museum, men du må like multimedia fremstillinger for å få fullt utbytte av besøket. Når du ankommer museet får du utdelt hodetelefoner og en bærbar mediaspiller som du har hengende rundt halsen. Her kan du navigere rundt og trykke på de forskjellige tingene du vil spille av. Meningen er at du skal spille av de forskjellige avdelingene av multimediafremvisningen når du befinner deg i de forskjellige utstillingene på museet. 

Solidaritetsmuseet åpnet 31. august 2014, arkitektfirmaet FORT Architects vant den internasjonale konkurransen for å designe museet i 2007. Byggingen ble startet i 2010 og kostet 229 millioner zloty. 113 av disse millionene ble gitt av EU. Legg forøvrig merke til at de har beholdt den originale porten inn til det gamle verftet!

I enden av kongeveien eller hovedgaten i gamlebyen ved elven, ligger Den grønne porten. Byggingen av porten startet i 1564, og ble avsluttet i 1568. Bygningen var formell residens for Polens monarker, og var tydelig inspirert av Antwerpen rådhus. Det er et mesterverk av Regnier (eller Reiner van Amsterdam), en arkitekst fra Amsterdam, som gjenspeiler flamsk arkitektonisk innflytelse i Gdansk. Hans Kramer fra Dresden var ansvarlig for bygget. I dag holder Nasjonalmuseet til i "Den Grønne porten". Her holdes utstillinger, møter og konferanser. Kontoret til den tidligere presidenten, Lech Walesa, ligger i et av rommene. I hovedgaten i gamlebyen ved Rådhuset står den flotte fontenen med havguden Neptun. Dette er det eldste ikke-kristne monumentet i hele Polen, og ble laget rundt 1610. Fontenen går igjen på de fleste postkort og reklameplakater fra Gdansk, og er antagelig det mest fotograferte objektet i I enden av kongeveien eller hovedgaten. 
 

Mariakirken

Byens kirker er for det meste bygd i gotikk og Mariakirken (verdens største mursteinskirke), Dominikanerkirken, St. Jan-kirken, St. Katarina-kirken, St. Peter, Paulus-kirken, Treenighetskirken, og Kongekapellet, er severdigheter man må få med seg. Mariakirken er sansynligvis verdens største steinkirke, og den ble bygget i gotisk stil i perioden 1343-1502. Den er på over 5000 kvadratmeter og over 25000 menneskene skal ha søkt tilflukt her under bombingen i 2.verdenskrig.

Du får en fantastisk utsikt over Gdansk hvis du går opp de 396 trappetrinnene til toppen av det 82 meter høye klokketårnet. Den astronomiske klokken fra 1460-tallet viser tid, måned, år og den astronomiske posisjonen til planetene, sola og månen. Klokken 12.00 hver dag, kommer apostlene, Adam og Eva, de tre vise menn og Døden frem. Denne er et besøk verdig.

Med sin fantastiske katedral og parkområdene rundt, er dette verdt et besøk.Parken er alene verdt et besøk, med sine blomsterarrangement og hekker. Hver dag kl. 12.00  og en del oftere i sesong juni-september,kan du oppleve orgelkonserten som varer i ca. 15. minutter. Klikk på bildet for info om tider osv.

  Orgelet må du bare oppleve. Hit kommer du fra gamlebyen med lokaltoget til Gdynia eller trikk nr. 6 eller 12. Etter en tur hit, kan du ta en tur i dyreparken, som ligger i samme området.

dyreparken oliwa

Klikk på bildet for info om tider osv.
 
 
Er du i oliwa, kan et besøk i dyreparken være en fin avkobling. Denne ligger i gåavstand fra katedralen og det gåt bussert tilbake til byen.
 

Neptunfontenen

I hovedgaten i gamlebyen ved Rådhuset står den flotte fontenen med havguden Neptun. Dette er det eldste ikke-kristne monumentet i hele Polen, og ble laget rundt 1610. Fontenen går igjen på de fleste postkort og reklameplakater fra Gdansk, og er antagelig det mest fotograferte objektet i hele byen. Går du en tur ned denne gaten, er det alltid fullt av mennesker her som tar selfie. Når julegaten er tent, står det store treet ved siden av fontenen.

dagstur til hel

Fra kanalen ved den grønne porten, kan du ta en dagstur ut til halvøya Hel, som ligger utenfor Gdynia. Ei 35 km lang halvøy, som strekker seg som en spiss ut i havet. Her finner du små tettsteder, fine restauranter og noen fantastiske strender. Du kan også ta toget fra Gdansk, bytte i Gdynia og ta det helt ut på pynten. Er det fint vær, er det en opplevelse. Båt går 4 ganger pr. dag fra Gdansk. Du finner båtene ved kanalen i gamlebyen.

Juleshopping

Fra ca. 5 desember er julegatene og torget pyntet til jul. Alle varehusene og spesielt gamlebyen er litt av et syn. her får du kjøpt lokalt produserte varer, som håndtverk, mat, vin osv. Selve pyntingen er også verdt et besøk. Tar du turen opp til katedralen i Oliwa, får du se et fantastisk lysarrangement. Ta juleshoppingen i Gdansk. Du vil ikke angre på det.

Westerplatte

Westerplatte ligger ved munningen av Vistula-elven. Det var her de første skuddene i den 2. verdenskrig ble avfyrt fra det tyske krigsskipet Schleswig-Holstein.En polsk garnison på bare 205 soldater holdt ut mot to krigsskip, fly, tungt artilleri og mer enn 3.000 tyske soldater i over en uke, mens de mistet bare 14 mann og drepte 300 av fiendens soldater.I 1966 ble Monumentet til Kystens Forsvar reist her, og det står der inntil i dag. Det er nesten 30 meter høyt (i tillegg til sokkelen på ca. 22 meter). Formen på monumentet forestiller en ladet bajonett stukket ned i bakken.
 

stutthof konsentrasjonsleir

Stutthof konsentrasjonsleir

var den første som ble bygget utenfor Tyskland. Leiren ble påbegynt 2. september 1939 og ligger om lag 40 kilometer øst for dagens Gdansk. Leiren hadde på det meste 39 underleirer. De største underleirene var i Thorn (Toruń) og Elbing (Elbląg) med hver om lag 5 000 jødiske kvinner som fanger. Over 110 000 mennesker ble deportert til leiren og om lag 85 000 døde der. De fleste av fangene var polske, men det var også andre nasjonaliteter. Stutthof var den siste konsentrasjonsleiren som ble befridd, først den 9. mai 1945 av sovjetiske soldater, det var da 100 fanger igjen i leiren. Besøk den når du allikevel er i området.

 

Malbork

Den tyske ordens slott i Malbork 

er verdens største mursteinsslott og et av verdens største gotiske arkitekturkomplekser. Slottet befinner seg i byen Malbork. Det er sammen med sitt museum skrevet inn på UNESCOS liste. Slottet ble bygd av Den Tyske Orden i begynnelsen av 1280-årene, og ble da kalt for Marienburg(Marias borg). Byen som vokste opp rundt slottet ble også kjent som Marienburg, i dag kalt Malbork. Slottet var fra 1309 til 1457 sete for ordenens stormestrer, og byen Marienburg var hovedstaden i ordenens rike. Slottet ble solgt i 1457 til den polske kongen Kasimir Jagelloneren som hadde beleiret det, og var fra den tid av og frem til 1772 en av den polske kongens residenser. 

Under den første polsk-svenske krig ble slottet med byen inntatt av den svenske kong Gustav Adolf i 1626 men innlemmet i Polen igjen i 1635. Slottet ble sterkt skadet og systematisk dekonstruert og deformert fra 1772 av prøyssiske tropper under Polens tre delinger. Det ble fredet først i 1804. Gjenoppbygningen begynte i 1817 og fra 1881 ledet Conrad Steinbrecht arbeidet frem til sin død i 1923. 

Gjenoppbyggingsarbeidet ble kontinuert frem til 1945, da 60 % av slottet ble ødelagt av Den Røde Arme under kampene om byen. 

Etter krigen kom byen og slottet igjen under Polen, og gjenoppbygningen har fortsatt frem til i dag. Fra 1961 huser slottet et museum. Den tyske ordens slott i Malbork besøkes av en halv million turister årlig. 

Kilde Wikipedia

Hit kommer med bil eller du kan ta toget som går fra hovedstasjonen Gdansk Glowny ved Scandic Hotel. 

Kjøp billetter på stasjonen. Spør hvilket spor det kommer i, da det er et virvar av togavganger, men bra merket på tavler.

Torghallen

Her er det mulig å finne klær osv. til en rimelig penge. Går du fra kjøpesenteret Madison og nedover mot gamlebyen, går du omtrent rett på dette senteret. Grønnsaksmarked på utsiden og alt mulig på innsiden.

Grand Arsenal

En av de mest besøkte turistattraksjonene og mest ærverdige bygningene i Gdansk, er Grand Arsenal. Det ble bygd på starten av 1600-tallet og kombinerer arkitektur fra flere tidsepoker, deriblant renessansen. På innsiden av bygget holder et galleri hus, så også kunstinteresserte vil finne glede av et besøk her. Gå opp gaten hvor Mariakirken ligger og du finner bygningen på enden av gaten.

SFM Reise Gdansk

5440 Mosterhamn
www.reisegdansk.net
www.tannbehandling.net
97582788
Drevet av Webnode